Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Főoldal
 
Élmények völgye
 
Észak-Magyarországi várak
Észak-Magyarországi várak

Huszonegy Észak-Magyarországi várat, várkastélyt ajánlunk a figyelmedbe.

Az északi várakat bejárva megismerheted a magyar történelem teljes időszakát, és számos, kiemelkedő személyiség életének fontos állomásait fedezheted fel.

Az Élmények Völgye területéről bármely irányba is indulsz el, egy-egy történelmi vár mindig előtted lesz. Használd az interaktív térképeket, leírásokat és filmeket, hogy tudd, merre indulj el. Az északi várak között található olyan, amelyet a honfoglaló Magyarok emeltek, és valamennyi jelentős történelmi eseménnyel bír a tatárjárástól a Rákóczi-szabadságharcig bezárólag.

Több |

Van közöttük szép számmal királyi, királynéi illetve nemzetségi vár, a legjelentősebb Magyar történelmi családokhoz kapcsolódó események színezik múltjukat, melynek része volt számos ostrom, győztes csata és megsemmisítő vereség, hőstett és cselszövés.

Végvárként szenvedték a tatárokat és törököket, hogy aztán csata nélkül, a Habsburg pusztítás töredékes mementójaként emlékeztessék mindazokat, akik arra járnak: valaha itt pompás erősségek hirdették egy-egy család vagy éppen uralkodó hatalmát és gazdagságát.

Sorsuk napjainkban is hasonló, hiszen a legtöbb helyszínen jelenleg is tart a vár régészeti feltárása illetve helyreállítása, és aki kedvet érez hozzá, az egyes erősségek megmentésében és helyreállításában maga is részt vehet.