Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Főoldal
 
Élmények völgye
 
Szilvásvárad
Szilvásvárad

Szilvásvárad Heves megye északi csücskében, a Bükk oldalán, Egertől 30 kilométerre, Budapesttől 160 kilométerre található.

Az ide látogatók szabadon élvezhetik a csodás környezetet, a friss tiszta levegőt, a nyugalmat, az erdők csendjét, a patak zúgását.

A Bükki Nemzeti Park területén gyalogos sétával, kerékpárral vagy kisvasúttal járható végig a Szalajka-völgy, megtekinthetők a pisztrángos tavak, az egyedülálló szépségű, természetes tufaképződményeken lezúduló Fátyol vízesés, a Szabadtéri Erdei Múzeum, a vadaspark. Kijelölt turistautak vezetik el a természetbarátokat az Őserdőhöz, a kilátókövekhez, barlangokhoz.

Több |

Szilvásvárad ad otthont a világhírű Lipicai Ménesnek. A törzsménistálló, múzeum, a legelő ménes megtekintése felejthetetlen élményt nyújt. Itt található Európa legnagyobb méretű református körtemploma. Hild József tervei alapján épült 1825 körül, klasszicista stílusban. A templom mellett részben fából készült, négyzetes alaprajzú XIX. századi harangláb áll.

Az Orbán-ház 1880 körül épült, az itteni népi építészet szép példája. Egykori tulajdonosa az 1700-as években nemesi címet kapott Orbán család volt. Ma múzeumi kiállítóhely, a Bükk-hegység, növény- és állatvilágát mutatja be.

2000. augusztus 20.-ra, Szent István napjára készült Millenniumi kilátó méretével és páratlan szépségű faszerkezetével uralkodik a környező hegycsúcsok felett, mintha figyelné és vigyázná e festői vidéket. A kilátó 20 méter magasan lévő teraszáról lenyűgöző látványt nyújt a Bükk, minden évszakban, más-más színben pompázó domborzata, a patak-völgyek, erdők rajzolata, a 13 hegyvidéki falu háztetői. Tiszta, napos időben a távoli Tátra hegycsúcsai is láthatóak.