Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Dédesi vásár
Dédestapolcsány 2011. szeptember. 19.
Jegyárak elővételben: Díjtalan, helyszínen: Díjtalan

Százhatvanhetedik alkalommal rendeznek vásárt Dédestapolcsányban.

Korábban az Európai Unió tiltotta meg a vásárban az állatkereskedelmet. Idén ősszel viszont már lesz malacvásár is.

Dédestapolcsány község 1924. évtől kezdve vásártartási joggal rendelkezik, így - a hagyományoknak megfelelően minden évben - május és szeptember hónap 3. hétfőjén megrendezik, az országos hírű „Dédesi Vásár”-t, ahol a „tekenőtől” kezdve, a fonott kosáron át, a lószerszámokon keresztül, szinte minden kapható. Sok-sok meglepetés várja a vásárra látogató embereket, turistákat!

Több |
Borsodi Művészeti Fesztivál logó

Az esemény nagy hagyományokra tekint vissza, csaknem száz évre visszamenőleg olvashatóak dokumentumok a vásárról. Textilárut, fonott kosarakat, agyagból és fémből készült edényeket, játékokat, ékszereket, és édességeket is lehet itt venni. Vannak gyakori vásárlók, ők nemcsak maguknak válogatnak, hanem családtagjaiknak is. Az ország minden pontjáról, és a határon túlról is érkezik csaknem kétszáz kereskedő.

Hajdan arra volt hivatott a „vásár”, hogy segítse a helyi lakosság élelmiszer-ellátását, majd folyamatosan bővült a kínálat. Írásos feljegyzéseink szinte árulkodnak. 1927-ben már úgy rendelkeztek, hogy az árusoktól helypénzt kell szedni. A dédesi „börze” sokat kibírt már, még a háborúk idején sem tartottak szünetet.

Akkoriban egy utcában elfértek az eladók és a vásárlók, napjainkban azonban már a község egy kisebb részét bérelték ki és foglalták el. Ruha, cipő, kabát, pulóver (némi kínai begyűrűzéssel…), konyhai eszköz, étel, ital, édesség, szerszám, fém, fa, gumi, jármű, zöldség, gyümölcs – ezek várják az érdeklődőket.