Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Főoldal
 
Élmények völgye
 
Látnivalók
 
Cserép-keménycserép gyűjtemény
Cserép-keménycserép gyűjtemény

A Cserép és keménycserép Gyűjtemény Dr. Kiss Miklós magánygyűjteménye.

A gyűjteményben több mint 2000 cserépedény található.

Dr. Kiss Miklós körzeti magán állatorvos lakásán több mint 2000 db-ból álló cserép- és keménycserép edények találhatók. Ennek, mint egy fele "apátfalvi születésű", de van Hollóházáról, Telkibányáról, Miskolcról, Városlődről és Farkaslyukról, továbbá cseh, sőt német nyelvterületről származó darab is.

Több |

Emberek, vidékek szokásait, művészi értékeit ismeri meg a látogató, e páratlanul gazdag és impozánsan berendezett magángyűjtemény megtekintésekor.

15 évi gyűjtésről így vall a gyűjtő: "Gyűjteményemben megtalálható szülőföldem és gyermekkorom egykori életét idéző szinte valamennyi tárgy, hisz egy emberöltőnyire még mindennapos használati és díszítési eszköz volt a "bélapátfalvai" tányér, findzsa, komatál, korsó, kancsó, a különböző gömöri és alföldi csecseskorsó, és kisebb-nagyobb méretű vászonfazekak."

Saját szórakozására és minden érdeklődő örömére végzi ezt a nem kis fáradságot és utána járást igénylő munkát. Napjaink rohanó világában jóleső érzés egy kicsit megpihenni a lassan már feledésbe merülő népi alkotások muzeális emléke között.

A "Cserép- és keménycserép edények" kiállítása állandó, bejelentkezéssel bármikor megtekinthető.

Cím: Dédestapolcsány, Petőfi u. 14.
Tel: 06/48/340-185