Térkép3D-s térképKépgalériaVideogalériaIdőjárásKapcsolat
Damasa szakadék

A szakadék 170 m körüli mélységében, a tömbök között, a szűk, sötét hasadékokban nyáron is 0°C körül van a hőmérséklet, és ilyenkor akár még havat is lehet látni.

A Bükk hegységben, a Lázbérci Tájvédelmi Körzetben, Uppony és Bánhorváti közelében található egy különleges hangulatú, lejtőcsuszamlás hatására kialakult természeti képződmény, a fokozottan védett Damasa-szakadék.

Ha itt túrázol, a szakadék jelentette természeti csodán túl a sziklákon felfutó borostyán, a közöttük megkapaszkodó hatalmas bükkfák, illetve a napos oldalakon kincsként megbújó kövirózsák látványa is felejthetetlen élménnyel ajándékoz meg. Az Upponyi-hegység tágabb értelemben a Bükkhöz tartozik, ám azt a Szilvás- és Bán-patak választja el attól.

Több |

A látványos óidei kőzetekből (devon-karbon mészkő) felépült Upponyi-szorosban 25 kisebb barlang található, melyek főleg pleisztocén őslénytani leleteik miatt értékesek. A hegység ÉK-i részén szarmata andezit agglomerátum tömbökben található az ország második leghosszabb nem karsztos üregrendszere a lejtőcsuszamlás hatására kialakult Damasa-szakadék (170m).

A szűk sziklaszorost valószínűleg a XVIII-XIX. századi földrengések által kiváltott blokkcsuszamlások hozták létre: a mély patakvölgy mentén a víz által gyakorta átáztatott üledékeken a nehéz andezittufa-takaró két hatalmas, valamint több kisebb tömbben lecsúszott a völgybe. A tömbök között a szűk, sötét hasadékokban gyakran még nyáron is lehet havat találni. Különös hangulatú rejtelmes hely ez, az embert könnyen magával ragadja a látvány. Nyáron a zöld lombokkal izgalmas és sejtelmes, ősszel fantasztikusan színes, télen komor és kemény.

Figyelem! A szakadék veszélyes hely, megközelítése szintén; légy nagyon óvatos!!!

Az utóbbi időszakban a sok csapadék miatt megcsúszott a párkánytól a szakadékba vezető út több helyen, tovább nehezítve a megközelítést.